TrendsinAutoleasing

De auto is geen statussymbool meer en er is een maatschappelijke ontwikkeling die berijders vragen om flexibel gebruik te maken van de auto. Aldus enkele ‘conclusies’ uit het zojuist gepubliceerde Nationaal Zakenauto Onderzoek 2013 benoemd door de VNA.

De branchevereniging is dit jaar voor de eerste keer, naast RDC en AM partner van het onderzoek. Renate Hemerik, directeur VNA, zegt dat de conclusies uit het onderzoek haar niet verrast hebben. “Het onderzoek staaft vermoede trends met cijfers. Daar kunnen we verder mee."

Zo’n trend is dat de merkloyaliteit verder daalt.  BMW en Volvo scoren met zestig procent de hoogste posities. De zakelijke rijder voelt zich blijkbaar steeds minder verbonden aan een merk. Dat heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met de fiscale bijtellingsregeling, waardoor een groot deel van de markt zich dán weer op het ene, dán weer op het andere model stort.

Andere conclusie uit het rapport...

: berijders zijn niet bereid hun gedrag te veranderen, tenzij ... er een financieel voordeel tegenover staat. Blijkbaar is geld een machtig middel. Het duidelijkste bewijs dat sturing op zakelijke mobiliteit werkt, wordt in dit geval geleverd door de overheid: het instrument fiscale bijtelling blijkt een duidelijk effect te hebben op het keuzegedrag.

Mobiliteitsbudget

Maar ook werkgevers die berijders actief stimuleren (kosten)bewuster om te gaan met hun mobiliteit én daar een beloning tegenover zetten, geven aan dat deze aanpak werkt. Bovendien ‘voelen’ veel rijders intrinsiek geen urgentie om te besparen op mobiliteitskosten en/of milieubelasting. Hemerik: ”Naast de fiscale sturing vanuit de overheid, liggen er inderdaad kansen voor werkgevers om te besparen op de kosten. Beloon goed gedrag, maar geef de berijder vooral ook inzicht in zijn rijgedrag en gebruik. Leasemaatschappijen kunnen haar klanten op verschillende manieren ondersteunen. We hebben al praktijkvoorbeelden, waarbij leaserijders via een app worden geïnformeerd over de brandstofkosten, onderhoudskosten en banden.”

Ook aandacht voor het mobiliteitsbudget in het onderzoek. In het algemeen is er terughoudendheid over het mobiliteitsbudget te bespeuren. Zowel berijders als werkgevers twijfelen aan het nut ervan. Beide groepen vragen zich af of de individuele mobiliteit op deze wijze efficiënter en/of tegen lagere kosten kan worden ingericht. Zo’n dertig procent van de berijders overweegt serieus te kiezen voor een mobiliteitsbudget. Een groot deel van hen haakt af als duidelijk wordt dat een mobiliteitsbudget (risico) verantwoordelijkheid en vaak ook een eigen investering met zich meebrengt.

Bereidheid om te delen

Hemerik: “De term mobiliteitsbudget wordt door veel partijen in eerste instantie gezien als dé oplossing voor de toekomst. Dit onderzoek laat zien dat een nadere beschouwing van het concept de nodige haken en ogen zichtbaar maakt. Zoals een forse toename van de administratieve lasten van de werkgever en een risicoverschuiving van werkgever naar werknemer. Leasemaatschappijen zijn de natuurlijke partners van werkgevers om deze te adviseren, begeleiden en te faciliteren.”

Berijders koppelen in het onderzoek in sterke mate terug dat ze de zakenauto een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde vinden. De zakenauto wordt bovendien beschouwd als ‘mijn’ auto en er is maar geringe bereidheid de auto te delen met anderen. Werkgevers vinden de zakenauto ook nog steeds een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde maar zij zijn daarin minder stellig dan berijders. Hemerik: “De bereidheid om te delen lijkt nu niet zo groot, maar ik voorzie dat een financiële prikkel ook daar verandering in kan brengen.”

U kunt het onderzoek downloaden op de website van Automobiel Management

FleetTalk

FleetTalk 03

 SBB

 

fleettalk 02

 

We hebben 134 gasten en geen leden online

Evenementen Kalender

Mei 2019
Z M D W D V Z
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

VNF Autorating

         Bericht aan Redactie

Quote van de dag

"Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat."
Hans Wiegel

We hebben 134 gasten en geen leden online