TrendsinAutoleasing

Terwijl menig onderzoek moet aantonen dat de (lease)auto snel aan status verliest, concludeert het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM) in haar nieuwste publicatie ‘niet autoloos maar auto later’ dat het mobiliteitsgedrag van jongvolwassenen weliswaar is veranderd, fundamenteel is van een andere verhouding ten aanzien van de auto geen sprake.

Jongvolwassenen gebruiken de auto minder vaak, stelt het KiM. Een trend die ook duidelijk zichtbaar is in westerse landen als Duitsland, Engeland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Australië en Japan.

Naarmate ze ouder worden neemt hun automobiliteit echter weer toe. Verklaringen voor dit veranderde mobiliteitsgedrag kunnen onder meer gevonden worden in gewijzigde maatschappelijke omstandigheden en veranderingen in de woonomgeving. Van een fundamenteel andere houding ten aanzien van de auto is geen sprake.

 Sommige onderzoekers wijzen erop dat de groep ‘generatie Y’, geboren tussen 1980 en 2000, een andere kijk heeft op mobiliteit en autobezit dan eerdere generaties. Volgens hen staat de generatie Y op een andere manier in het leven en koopt bijvoorbeeld liever een smartphone dan een auto. Ze vinden af en toe een auto lenen of huren een prima alternatief voor een eigen auto.

Als deze verklaring van een andere houding ten opzichte van de auto klopt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor de mobiliteit op langere termijn, zegt het KiM. In deze visie zal de generatie Y ook op latere leeftijd sceptisch blijven tegenover mobiliteit en autobezit, met eerder niet onderkende gevolgen voor de ontwikkeling van het autogebruik. Het is echter de vraag in welke mate deze veronderstelde trend klopt en ook opgaat voor Nederland, stelt het kennisinstituut.

De afnemende (auto)mobiliteit van jongvolwassenen kan namelijk ook worden verklaard door andere, situationele factoren. “Het beeld van autogebruik en –bezit dat van de generatie Y door verschillende onderzoekers en media wordt neergezet, is nauwelijks empirisch onderbouwd. Het leunt vooral op een bescheiden hoeveelheid onderzoek en publicaties waarin hypotheses worden aangedragen, die vervolgens als feitelijke verklaringen aangevoerd worden voor het veranderde mobiliteitsgedrag van jongvolwassenen”, aldus het Kim.

In hun nieuwste rapport toetst het KiM, met behulp van kwantitatieve gegevens, in hoeverre deze hypotheses en verklaringen gelden voor de situatie in Nederland. De onderzoekers komen dus tot andere conclusies.

Download hier het volledige rapport

FleetTalk

FleetTalk 03

 SBB

 

fleettalk 02

 

We hebben 151 gasten en geen leden online

Evenementen Kalender

Mei 2019
Z M D W D V Z
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

VNF Autorating

         Bericht aan Redactie

Quote van de dag

"Wee de bankier die deze regel uit het oog verliest: Leen niemand geld, tenzij aan iemand die het niet nodig heeft."
Ogden Nash

We hebben 151 gasten en geen leden online