TrendsinAutoleasing

deVNF: Alle Mobiliteitsthema's

De stichting Keurmerk Private Lease reageert verbaasd op de kritiek van de VZR als zou het Keurmerk een waterig compromis zijn die vooral de belangen van de leasebranche dient. Arnold Koopmans van de stichting benadrukt dat veel ‘gevoeligheden’ bij de consument juist op de kaart zijn gezet. “Tegelijkertijd mogen we de markt niet dichtschrijven.”

Arnold Koopmans

Arnold Koopman

Koopmans, voormalig hoofd Juridische Zaken van de BOVAG, is als adviseur nauw betrokken geweest bij het opstellen van het Keurmerk Private Lease, eergisteren gelanceerd. De kritiek die er de afgelopen dagen kwam op ‘vermeende’ onafhankelijkheid, heeft hem verbaasd. De hele structuur van de keurmerkorganisatie met een onafhankelijke stichting, een geschillencommissie, de audits, de inbreng van de consumentenbond en AFM, het zit allemaal professioneel in elkaar en garandeert onafhankelijkheid, benadrukt Koopmans. “Neem de geschillencommissie, die werkt met een reglement dat ook gebruikt wordt in de advocatuur en notariaat.  Ook om de AFM en de BKR mee te krijgen in de plannen, was geen sinecure, kan ik u vertellen.”

Gevoeligheden

Bepalingen in het keurmerk gaan zelfs een stap verder dan het consumentenrecht, zegt Koopmans. Zoals de 14 dagen bedenktijd die consumenten krijgen na het tekenen van het contract. Of de BKR toets, de mogelijkheid om het contract eerder op te zeggen bij overlijden en de vaste prijs gedurende de looptijd. Het zijn de zogenaamde ‘gevoeligheden’ die vooral door de Consumentenbond op tafel zijn gelegd, zegt Sandra de Jong van de Consumentenbond. “We hebben de grootste pijnpunten benoemd op basis van de klachten die we de afgelopen tijd binnen kregen over private lease. Daar hebben we vervolgens richtlijnen voor opgesteld.”

Naast de algemene voorwaarden is er een hele set van aanvullende – en deelnemersvoorwaarden. Met name in die laatste wordt volgens Koopmans veel van de huidige kritiek gepareerd. De gehele set biedt volgens hem afdoende bescherming voor consumenten, al is er ruimte voor aanbieders om met extra voorwaarden te komen. “We mogen de markt niet dichtschrijven, dat werkt marktverstorend. Maar de bepalingen van leasemaatschappijen mogen ook weer niet indruisen tegen de algemene voorwaarden.”

FleetTalk

FleetTalk 03

 SBB

 

fleettalk 02

 

We hebben 226 gasten en geen leden online

Evenementen Kalender

November 2019
Z M D W D V Z
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

VNF Autorating

         Bericht aan Redactie

Quote van de dag

"Heidenen bekeren is Christelijk werk, maar Christelijken bekeren, dat is een Heidens werk."
Fons Jansen

We hebben 226 gasten en geen leden online