TrendsinAutoleasing

deVNF: Alle Mobiliteitsthema's

Een bedrijf in Amsterdam probeerde de schade aan een leaseauto, ontstaan door het tanken van de verkeerde brandstof, te verhalen op de betreffende werknemer. De rechtbank Amsterdam trok daar een streep door.

Benzinepomp grDe Vereniging Auto van de Zaak vermeldt de kwestie op haar website. Diesel in plaats van benzine tanken, of andersom, blijkt nogal eens te gebeuren. De schade kan fors oplopen. De werkgever in kwestie vond dat er sprake was van roekeloos gedrag. Maar daarvoor is volgens de rechtspraak vereist dat de werknemer al van te voren zich bewust was van het roekeloos karakter van zijn gedraging. Het tanken van normale benzine in een dieselauto, is, zo vond de rechter, iets dat kan gebeuren wanneer iemand auto rijdt. Gewoon een domme vergissing dus.

Ook verwees de werkgever naar de leaseregeling,

waarin is bepaald dat schade die het gevolg is van bewezen niet-behoorlijk gebruik en/of onderhoud van de auto voor rekening van de medewerker komt. De rechter stelde echter vast dat de werknemer zich niet tegen een dergelijke schade had verzekerd en dat de werkgever dat ook niet had gecontroleerd. Daarbij komt dat de werkgever zelf juist een verzekering had, waarin schade ontstaan door het tanken van de verkeerde brandstof niet was gedekt. De rechter vindt daarmee de verplichting die de werkgever de werknemer oplegt te ver gaan.

Een laatste troef van de werkgever werd evenmin beloond door de rechter. De werkgever gaf namelijk aan dat hij diezelfde schade niet zou hebben vergoed, als het de privé- en niet de leaseauto van een werknemer zou betreffen en dat zou niet eerlijk zijn tegenover werknemers zonder auto van de zaak. De rechter gaf aan dat bij dergelijke schade onder werktijd deze verplichting wel degelijk geldt voor de werkgever ten aanzien van de privéauto van de werknemer en veegde daarmee ook dit argument van tafel.

FleetTalk

FleetTalk 03

 SBB

 

fleettalk 02

 

We hebben 220 gasten en geen leden online

Evenementen Kalender

November 2018
Z M D W D V Z
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

VNF Autorating

         Bericht aan Redactie

Quote van de dag

"Eenvoud is de ultieme verfijning."
Leonardo da Vinci

We hebben 220 gasten en geen leden online