TrendsinAutoleasing

deVNF: Alle Mobiliteitsthema's

Wanneer staat een auto ‘ter beschikking’ van een werknemer en dient er dus bijtelling te worden betaald? Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en Financiën twisten over het punt. Leidend voorwerp is de poolauto.

De procedure, zoals beschreven op de webste van AMD Automotive Fiscalisten, gaat over een hotel op één van de Waddeneilanden. Dat hotel beschikte over een poolauto8-persoons Landrover Defender en een Smart Fortwo. De Landrover Defender werd gebruikt voor het vervoer van hotelgasten van de veerpont naar het hotel en terug, en ook voor het verzorgen van ritten met hotelgasten over het eiland.

De Smart werd vooral ingezet voor de verhuur aan hotelgasten en incidenteel voor het vervoer van medewerkers die vergaderingen en dergelijke op het vasteland bezochten. Er was geen sluitende rittenregistratie bijgehouden.

De vraag is echter of zo’n rittenregistratie wel vereist is. Die dient immers als tegenbewijs tegen de bijtelling. Dan moet wel eerst duidelijk zijn dat het om auto’s gaan die ‘ter beschikking’ staan in de zin van de bijtelling.

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelde in hoger beroep dat terbeschikkingstelling van een auto minimaal inhoudt dat de werknemer niet alleen de mogelijkheid heeft om de auto te besturen, maar ook kan bepalen voor welk doel hij de auto gebruikt. Het gaat er dus om dat een werknemer voor kortere of langere tijd de feitelijke macht over een auto uitoefent.

De staatssecretaris van Financiën heeft cassatie tegen dit oordeel aangetekend. De Advocaat-Generaal heeft recent zijn Conclusie gepubliceerd. Dit is een advies aan de Hoge Raad. De Advocaat-Generaal is van mening dat er veel sneller sprake is van terbeschikkingstelling van een auto. Namelijk als de werkgever het mogelijk maakt dat de werknemer voor kortere of langere tijd bestuurder van de auto is. Dat kan volgens hem ook het geval zijn als het alleen om zakelijke ritten gaat.

Het uiteindelijke oordeel is nu aan de Hoge Raad. Die volgt niet altijd de conclusie van de Advocaat-Generaal. Naar de mening van AMD automotive fiscalisten is er ook veel te zeggen voor de meer beperkte uitleg van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Zolang de uitkomst niet zeker is, blijft het bijhouden van een rittenregistratie op auto’s voor algemeen gebruik van groot belang.

FleetTalk

FleetTalk 03

 SBB

 

fleettalk 02

 

We hebben 171 gasten en geen leden online

Evenementen Kalender

November 2019
Z M D W D V Z
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

VNF Autorating

         Bericht aan Redactie

Quote van de dag

"Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat."
Hans Wiegel

We hebben 171 gasten en geen leden online